Verbeter de wereld, let op wat je denkt!

We beleven heftige tijden en de kunst is om innerlijk onze rust te bewaren, wat er ook om ons heen en misschien ook wel met ons gebeurt. Het collectieve bewustzijn beïnvloedt alles en iedereen en lijkt momenteel (in het Westen) gericht te worden op het probleem van  rampspoed en ellende, daarmee het probleem van rampspoed en ellende versterkend.

Na een weekend met lieve vrienden en een gesprek hierover aan het ontbijttafel merk ik dat het me erg bezighoudt hoe hiermee om te gaan. Wat kan ik als persoon doen aan de chaotische situatie die zich deze zomer in alle heftigheid aan het ontvouwen is in aanslagen? Wat is de beste handeling om innerlijk rustig te zijn en tegelijkertijd het tij bij te stellen of misschien zelfs te helpen keren?

  1. Het allereerste dat we kunnen doen is beseffen dat onze gedachten en emoties de weerslag kunnen zijn van het collectieve bewustzijn dat nu prevaleert. Er is veel bange mensen en de angst wordt ook bijzonder stevig, en geheel contraproductief,  gevoed door politiek en media, die onmiddellijk na elke gebeurtenis kant-en-klare conclusies trekken en daar ook meteen gevolgen aan verbinden, ook als het nog helemaal niet duidelijk KAN zijn wat er is gebeurt en wie erachter zit. De aanslag in Nice bijvoorbeeld wordt onmiddellijk aangegrepen om nog meer bommen op Syrië te gooien, terwijl de dader een losgeslagen gek kan zijn zonder enige binding met IS (IS die eigenlijk niets anders hoeft te doen dan elke aanslag, waar dan ook, op te eisen om de angst voor IS te voeden). Door dit soort daden meteen maar toe te schrijven aan Islam-gerelateerde groeperingen worden meer dan een miljard mensen in een extremistische hoek gedrukt, waar ze niet in thuishoren en waar ze ook niets mee te maken hebben. Het is een gevaarlijke gang van zaken die niet anders kan dan radicalisering in de hand kan werken. Dat sommige geestelijk labiele jongeren radicaliseren ligt volkomen in de lijn der verwachting.
  2. De psychologische wetmatigheid die hieraan ten grondslag ligt, is dat mensen (en niet alleen mensen) zeer sterk geneigd zijn om te (willen) voldoen aan het beeld dat anderen van hen hebben. Als je naar kleine kinderen kijkt wordt dat al snel duidelijk: als je als ouder je kind steeds stout vindt zal dat kind stout blijven en zeer waarschijnlijk steeds gekkere dingen gaan doen om maar aan die verwachting te voldoen. “Als je toch al denkt dat ik niks goed kan doen dan kan ik net zo goed niks goed doen.” Een prachtig voorbeeld van hoe dit werkt wordt getoond in de televisieserie “Schone schijn” (“Keeping Up Appearances”) waar de buurvrouw van Hyacinth Bucket (uitspraak: Bouquet) Elisabeth niet in staat is om een kopje thee of koffie leeg te drinken zonder dat kopje van een zeer duur servies stuk te maken, alleen maar omdat de gastvrouw er elke keer vanuit gaat dat er wel weer ongelukken van zullen komen. Ze kan het kopje niet zonder beven vasthouden, waardoor de koffie er aan alle kanten uitvliegt. Dat is hoe het werkt, je hebt er waarschijnlijk zelf hele goede voorbeelden van meegemaakt in je eigen leven–een leraar die je steeds afbrandt waardoor je bij een beurt ook datgene wat je wel weet prompt vergeten blijkt te zijn, hetgeen zijn/haar negatieve oordeel over jouw vermogens weer bevestigt. Het is een situatie die zichzelf versterkt en als je het niet door hebt kom je er maar zeer moeilijk uit. Als wij bijvoorbeeld moslims over een kam scheren met terroristen, dan zullen er hoe langer hoe meer terrorist worden, m.n. als zij, hun familie en vrienden bestookt worden met bommen en granaten.
  3. Als je weet hoe het werkt, kun je het doorbreken. Hoe?
    Het is welbegrepen eigenbelang om mensen te laten merken in denken, woord en daad dat je hen accepteert en vertrouwen in hen stelt.

    Dat geldt letterlijk voor iedereen.

    Als je jezelf aanleert om dit zo mogelijk altijd te doen dan draag jij je steentje bij aan wereldvrede.


Misschien wel het belangrijkste hulpmiddel in deze is ons denken. Dit omdat ons denken onze emoties bepaalt en onze emoties van ons afstralen als golven van energie. En DIE worden opgepikt op veelal geheel onbewust niveau door degenen die het aangaan. Gedachten kunnen anderen letterlijk beter laten functioneren of slechter laten functioneren en er hoeft geen woord bij gesproken te worden. Sterker nog, je hoeft die persoon niet eens te kennen en ook niet om je heen te hebben om toch deze invloed te kunnen uitoefenen.

Mocht je niet weten hoe dat moet, bovenaan in de menubalk staat een kopje “oproep tot handelen”. Wil je de touwtjes van je eigen leven weer  in handen nemen en met je energie de mogelijkheid voeden om een einde te maken aan de angst, dan kun je daar zien hoe het werkt en hoe je te werk zou kunnen gaan. Het eerste effect van dit “handelen” zal zijn dat je jezelf beter zult voelen. En dan zul je er steeds weer voor kunnen kiezen om hierop je aandacht te richten, wat er ook gebeurt.

AUM shanti – vrede IS hier.

Moge je je altijd bewust zijn van haar overvloed in je leven!

Annemiek

Over Annemieke Akker

As of 1988 I have been working with people who truly wish to be WHOLE/HEALED and wish to start living from their Essence. And in life encounter things that help to make a leap in consciousness or are wholesome for body and mind. The information I find most interesting and the stories that I want to share, are published on this blog.
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s