PHD: wat borstvoeding ons leert over voeding voor de mens

Heel veel mensen denken, dat flessenvoeding net zo goed is voor hun zuigeling (of die van een ander) als borstvoeding. Toen mijn eigen kinderen klein waren hoorde ik dat al, maar HET argument om eens en voor al een einde te maken aan die discussie was tot voor kort niet voorhanden.

In het volgende deel van de blog-serie over het dieet voor een perfecte gezondheid wordt volledig duidelijk, waarom moedermelk altijd de voorkeur verdient boven flesvoeding. En ook waarom je voeding, of je nu zuigeling bent, een kind in de groei of een volwassene, de juiste verhoudingen aan macro-nutrienten moet hebben voor een optimale werking van je lichaam en geest.

Laat het je smaken   😉

Annemiek

PHD: wat borstvoeding ons leert over voeding voor de mens

Wat is het perfecte voedsel voor een baby? We kennen het antwoord: moedermelk. Idealiter is moedermelk het enige voedsel dat een baby gedurende de eerste vier tot zes maanden binnenkrijgt en wat daarna nog een poosje deel uitmaakt van zijn voeding. …

We kunnen erop vertrouwen dat de evolutie de samenstelling van moedermelk geoptimaliseerd heeft om er een volledig en perfect dieet voor kinderen van te maken.

Klinisch bewijs dat moedermelk het beste is

Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben qua gezondheid  veel voordelen vergeleken bij babies die met de fles worden grootgebracht. De kans om te sterven aan infectieziektes ligt veel lager bij kinderen die borstvoeding krijgen. Uit een onderzoek in Brazilië bleek dat kinderen die flesvoeding kregen, een 14,2 maal grotere kans hadden om dood te gaan aan diarree en een 3,6 maal grotere kans om dood te gaan aan een infectie van de ademhalingswegen dan babies die alleen borstvoeding kregen. Babies die gedeeltelijk borstvoeding kregen, hadden een 4,2 maal grotere kans om dood te gaan aan diarree en 1,6 keer meer kans om te overlijden aan een infectie van de ademhalingswegen dan babies die alleen borstvoeding kregen.

Sommige voordelen van borstvoeding zijn langdurig. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen, een IQ hebben dat op zesjarige leeftijd 5,9 punten en op achtjarige leeftijd 8,3 punten hoger is dan kinderen, die flesvoeding krijgen.

De samenstelling van moedermelk

Aan calorieën en de bijdrage van melk-oligosacchariden uitsluitend, bevat mensenmelk aan macro-nutriënten 54% vet, 39% koolhydraten en 7% eiwit.

Let op de volgorde:

  • vet levert de meeste calorieën van melk.
  • koolhydraten is de een na grootste bron van calorieën.
  • eiwit levert de minste calorieën.

Deze volgorde wordt aangehouden in de melk van elk zoogdier, niet alleen die van de mens

Dit lijkt op de samenstelling van Paleo-diëten die ook veel vet bevatten en weinig koolhydraten en eiwitten.

Vetzuur profiel

Vetten bestaan uit een aantal soorten vetzuren. We hebben deze in vijf groepen verdeeld:

  • korte- en middellange-keten Saturated fatty acids (SaFA), oftewel verzadigde vetzuren, die geen functionele rol in het lichaam hebben en naar de lever worden gedirigeerd, waar zij worden omgezet in ketenen die de hersenen voeden;
  • Lange-keten SaFA en monounsaturated fatty acids (MUFA), oftewel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die in het hele lichaam in celmembranen de primaire vetzuren zijn;
  • Omega-6 en omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA), oftewel meervoudig onverzadigde vetzuren, die in het lichaam een speciale rol hebben door vloeibaarheid aan de celmembranen toe te voegen en te dienen als signaal-moleculen en sensoren van oxidatie- stress.

72% van de vetten in moedermelk bestaat uit lange-keten SaFA en MUFA. Deze vetzuren zijn de steunpilaren van celmembranen, de meest voorkomende vetzuren in het lichaam.

Moedermelk bevat een relatief hoog gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA). Dit hoge gehalte laat de hersenen groeien in de zuigeling; hersenen van zuigelingen groeien erg hard en bevatten een zeer hoog gehalte aan PUFA. Vetzuren in de hersenen bestaan voor 14,4% uit omega-6 en voor 11,7% uit omega-3—bij elkaar een percentage van 27,1% PUFA.

Een (wellicht) verrassend aspect van moedermelk is het hoge gehalte aan korte- en middellange-keten vetzuren, die geen structurele rol spelen in het menselijk lichaam. … Deze vetzuren in moedermelk worden in de lever omgezet in zenuw-beschermende ketonen die de groei van de hersenen van de zuigeling ondersteunen.

Ketonen blijken essentieel voor de overleving van de zuigeling. Muizen, die het onmogelijk gemaakt worden ketenen te gebruiken, sterven binnen 48 uur na hun geboorte. Extra glucose kan hen niet redden. In mensen worden belangrijkere lipide-componenten van de hersenen, zoals cholesterol, bijna allemaal uit ketonen gemaakt, en een lichte verhoging van ketonen lijkt essentieel voor het functioneren van de hersenen van zuigelingen te zijn.

Vezels

Moedermelk bevat meer vezels dan eiwitten! Het zijn oligo-sacchariden die niet kunnen worden verteerd door mensen, maar die de goede darmbacteriën voeden en ervoor zorgen dat binnendringende ziekte zich gevoed hebben met deze suikers maken zij korte-keten vetzuren vrij, zoals butyraat, die ongeveer 3% van de totale energie van een baby leveren. Deze korte-keten vetten leveren een bijdrage aan de ketonische aard van de voeding van de zuigeling.

Probiotica

Moedermelk bevat melkzuurbacteriën. Men denkt dat deze bacteriën vanuit de ingewanden van de moeder in witte bloedcellen naar haar melkklieren verhuizen. Zij bevolken de ingewanden van de zuigeling en voorkomen dat ziekteverwekkende bacteriën zich daar nestelen.

Cholesterol

Moedermelk is rijk aan cholesterol. … Een baby krijgt 10x zoveel cholesterol binnen als een Amerikaanse volwassene. En dit is het verschil met flesvoeding: melkpoeder die als babyvoeding wordt verkocht, bevat aan cholesterol ongeveer 10% van wat er normaliter in moedermelk zit. Kinderen die geen borstvoeding krijgen hebben dan ook een ernstig gebrek aan cholesterol als ze zes maanden oud zijn!

Cholesterol is belangrijk voor neurologisch functioneren en voor immuniteit, dus dit kan een reden zijn dat kinderen die flesvoeding krijgen, een lager IQ hebben en een hogere kans om te stervan aan een infectieziekte.

Cholesterol is decennialang gedemoniseerd, gebaseerd op de, naar nu blijkt, onjuiste hypothese dat cholesterol in voeding zou bijdragen aan hart- en vaatziektes. Het zou beter zijn de experts te negeren en ons door evolutionaire selectie te laten leiden in wat gezond is.

Het verschil tussen zuigelingen  en volwassenen

Bij de geboorte is het lichaam van een baby ongeveer 5% van dat van een volwassene, maar wegen de hersenen van de baby 28% van die van een volwassene. Na het eerste jaar wegen de hersenen van een zuigeling 75% van zijn volwassen maat en op zesjarige leeftijd 90%. Dus zijn de hersenen van de zuigeling niet alleen groot ten opzichte van zijn lichaam, zij groeien het eerste levensjaar ook harder dan de rest van het lichaam.

Het zuigelingenbrein verbruikt veel energie. Bij de geboorte 74% van het aantal geconsumeerde calorieën. Bij volwassenen is dat 23%.

Maar het brein heeft ook een hele andere energiebehoefte dan de rest van het lichaam. Het brein is afhankelijk van glucose en ketonen, en dat vertelt ons dat de behoefte aan glucose en ketonen in zuigelingen veel hoger is dan in volwassenen. Zuigelingen hebben behoefte aan:

  • meer koolhydraten dan volwassen
  • meer korte- en middellangen-keten vetzuren—de voorlopers van ketonen—dan volwassenen. …

Om mee te nemen: wat zegt moedermelk ons over de optimale voeding voor de mens?

Moedermelk zegt ons alles over het optimale dieet voor zuigelingen, veel over het optimale dieet voor kinderen en is ondersteunend bewijs voor onze zienswijze van de voeding voor volwassenen.

Wat betreft koolhydraten vertelt moedermelk ons dat koolhydraten tot 39% aan calorieën in zuigelingen moeten leveren en dan een geleidelijk afnemend deel van energie naarmate kinderen volwassen worden. Het zegt ons niet wat de optimale fractie aan koolhydraten voor volwassenen is—daar is meer bewijs voor nodig—maar we kunnen er vrij zeker van zijn dat het ”kannibalen-dieet” van vasten te weinig koolhydraten bevat en dat het Paleo-dieet te weinig koolhydraten kan bevatten. Dus de optimale inname van koolhydraten door volwassenen ligt waarschijnlijk boven de 20% maar is waarschijnlijk niet hoger dan 35% van de totale energie-inname.

Moedermelk geeft ons een bovengrens van optimale PUFA-inname voor volwassenen. Zuigelingen krijgen ongeveer 9,6% van hun energie als PUFA, maar zij hebben een grote behoefte aan PUFA om de snelle groei van de hersenen te ondersteunen. Volwassenen, wier hersenen niet meer groeien, hebben substantieel minder PUFA nodig in hun voeding.

Moedermelk bevestigt dat voor alle leeftijden verzadigde en enkelvoudige onverzadigde vetten de grootste bron van calorieën moeten zijn. Er is geen goede reden om bang te zijn voor vetten!

Uit: Perfect Health Diet, Regain Health and Lose Weight
by Eating the Way You Were Meant to Eat.
By Paul Jaminet, Ph.D. Shou-Ching Jaminet, Ph.D.,
tweede druk, hst. 4, pag. 24-32

©2014 Nederlandse vertaling: Centrum voor Innerlijke Vrede   www.kristalzout.nl

Klik hier voor het overzicht van het dieet voor een perfecte gezondheid

 

Over Annemieke Akker

Als bioloog ben ik in 1988 buitengewoon geïnteresseerd geraakt in de werking van ons menselijk bewustzijn en verruiming daarvan, om als een zo compleet mogelijk mens te kunnen leven, in alle rust en innerlijke vrede. Als ik iets tegenkom wat (mij) helpt obstakels uit de weg te ruimen, fysiek, mentaal of emotioneel, dan deel ik dat heel graag met anderen. Ik hoop dat ook jij er iets aan hebt om verder te komen op je pad!
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s