Perfect Health Diet: over energie en macro-nutrienten

Belangrijke informatie voor mensen die gewicht willen verliezen: als we vetten en koolhydraten niet in de juiste verhouding eten, slaan we meer energie op als vet, in plaats van te verbranden of om te zetten in nuttig weefsel. Met alle goede bedoelingen vandien worden we DIKKER van het eten van hetzij te weinig koolhydraten, hetzij te weinig vet!

Jaja, uiteindelijk leidt de mens alleen maar aan onwetendheid!  🙂

Annemiek

Over energie van macro-nutriënten

Indien onze voeding erg afwijkt van de natuurlijke manier van eten, wordt vasten moeilijk. Een dieet met veel koolhydraten zal ons veel machines geven om koolhydraten te om te zetten, maar een gebrek aan machines om vetzuren om te zetten. Wanneer het vasten begint en zelf-kannibalisatie gaat voorzien in 65 procent van energie in de vorm van vetzuren en slechts 13 procent als glucose, kunnen cellen niet omgaan met dat mengsel. In plaats daarvan zullen ze hongeren naar de veel grotere hoeveelheden glucose die zij gewoonlijk krijgen.

De natuurlijke manier van eten is om macro-nutriënten in vergelijkbare proporties van de samenstelling van onze eigen weefsels te verkrijgen. De natuurlijke manier van eten is om “te eten wat je bent”. Dit zal het lichaam voorbereiden op tijden van vasten en honger zeldzaam maken.

Om mee te nemen

Obesitas heeft, net als andere ziektes, meerdere oorzaken. Maar wat voor andere factoren ook maar bijdragen aan een gewichtsprobleem, het eten van macro-nutrienten in de verhoudingen, zoals gevonden in nuttig weefsel, zal gewichtsverlies vergemakkelijken.

Cellen in mager weefsel geven er de voorkeur aan om nutriënten op te nemen die zij kunnen gebruiken als constructie-moleculen; en zij kunnen constructie-moleculen alleen in zeer specifieke verhoudingen accepteren.

Het eten van voedsel in de verhoudingen van mager weefsel doet alle cellen, niet alleen de vetcellen, een overmaat aan energie opnemen. Een overmaat aan calorieën kan potentieel eerder eindigen als nuttig weefsel, zoals een nieuwe spier, dan als extra vet rondom het middel. Aangezien spierweefsel het primaire weefsel is om energie te verwijderen, terwijl in vetweefsel energie wordt opgeslagen, leidt het sturen van energie naar spierweefsel eerder tot hetzij de synthese van spieren, hetzij succesvolle verwijdering van de overmaat aan calorieën.

Maar als je in de verkeerde verhoudingen eet, zal mager weefsel iets van de bovenmatige energie verwerpen en dat zal als vet moeten worden opgeslagen in vetweefsel. Indien vervolgens ziektes voorkomen dat vet van het vetweefsel naar spieren wordt getransfereerd om te worden afgevoerd, zal het vet accumuleren.

Doe je lichaam een plezier: eet wat je bent. Maak het je lichaam gemakkelijk om bruikbaar weefsel op te bouwen, dan maak je het je nutteloze vetweefsel gemakkelijk om weg te smelten.

*Uit:
Perfect Health Diet, Regain Health and Lose Weight by Eating the Way You Were Meant to Eat. by Paul Jaminet, Ph.D. Shou-Ching Jaminet, Ph.D.,  tweede druk, Hst. 3, p. 22

©2014 Nederlandse vertaling: Centrum voor Innerlijke Vrede   www.kristalzout.nl

Klik hier voor het overzicht van het dieet vooreen perfecte gezondheid

Over Annemieke Akker

Als bioloog ben ik in 1988 buitengewoon geïnteresseerd geraakt in de werking van ons menselijk bewustzijn en verruiming daarvan, om als een zo compleet mogelijk mens te kunnen leven, in alle rust en innerlijke vrede. Als ik iets tegenkom wat (mij) helpt obstakels uit de weg te ruimen, fysiek, mentaal of emotioneel, dan deel ik dat heel graag met anderen. Ik hoop dat ook jij er iets aan hebt om verder te komen op je pad!
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s