Arm, maar gezond?

Gisteren naar “Arm en Rijk” gekeken op Canvas (de belg), waarin Jan Leyen naar 8 steden gaat om een documentaire te maken. Gisteren was hij in Havana, Cuba. De gezondheidszorg en het onderwijs zijn er gratis, maar sinds de revolutie (1959) vraagt iedereen zich iedere dag af hoe, en of, er ’s avonds voldoende eten op tafel komt. Met een rantsoenering met bijbehorend bonnen-systeem en een enorme administratie, heeft iedereen recht op rijst, bonen, olie en nog wat basisbenodigdheden. Een voedselpakket voor 3 personen voor een maand kost € 0,80. De mensen verdienen, werkend voor de overheid,  € 12,00 per maand. Dat voedsel kost bijna niets, maar is te weinig om een maand van te kunnen leven. Het eiland heeft zeer goede, vruchtbare gronden, waar vooral suiker op werd verbouwd, welke in de tijd van de Sovjet Unie tegen voedingsmiddelen werd geruild. Dat ging prima, totdat de Sovjet Unie uit elkaar viel. Vanaf dat moment kampt Cuba met voedseltekorten en de Cubanen zijn nog niet op het idee gekomen daar zelf een einde aan te maken door hun landbouwbeleid aan te passen aan de behoeften van de bevolking.

Waarom schrijf ik dit?

Wat ons hier enorm opviel aan de documentaire, en waar ik me nu nog over verbaas, is het volgende: de bejaarden in het bejaardenhuis waren zeer levendig en KERNGEZOND! Na 50 jaar sober eten zagen ze er geweldig uit en vertoonden, afgezien van rimpels en het verlies van tanden, niet het geestelijke of lichamelijke verval, zo kenmerkend voor veel oude mensen in het Westen. Vooral de ogen vond ik opvallend helder en hadden helemaal niets van hun kleur verloren, ook niet bij de hele oude mensen.

Gedwongen tot voedselrantsoenering heeft de regering van Cuba onbedoeld een grote groep mensen iets laten doen, wat in het Westen zeer moeilijk te verwezenlijken is: de hele bevolking van 11,5 miljoen inwoners eet ongeveer hetzelfde voedsel gedurende lange tijd. Met deze groep aan de ene kant en de te dikke Amerikanen en/of West-Europeanen aan de andere kant, kan de relatie tussen voeding en gezondheid misschien goed worden bestudeerd!

30 jaar geleden hebben we hier in huis uitvoerig het macro-biotische dieet uitgeprobeerd. Hierbij was een van de regelmatig wederkerende onderwerpen van gesprek het volgende: “Is het gezond om minder te eten dan je eigenlijk zou willen?” Moesten we luisteren naar de Japanners die deze manier van eten propageerden? Van proefdieren (ratten en muizen) was toen al bekend dat ze actiever bleven en (veel) langer bleven leven met een voedselinname van 60% van de hoeveelheid voedsel die deze dieren in gevangenschap normaliter tot zich nemen. Zou je de resultaten van die onderzoeken door kunnen voeren naar mensen? Dat was indertijd een vraag, die regelmatig ter sprake kwam.

[Bij deze een artikel van latere datum, waarin de aandacht ligt op de betrouwbaarheid van onderzoek met proefratten. Let vooral op wat er met de dieren gebeurt die geen enkele restrictie hebben wat voedsel betreft.]

Bij mensen levert het in ieder geval veel stress op als er langdurig niet voldoende voedsel is–een van de vervelende bijwerkingen van het volgen van een dieet en een belangrijke factor in het niet lang kunnen volhouden van elk hongerregime. Stress is inmiddels ook  een niet te onderschatten dik-makende factor gebleken.

In 2013/4 begint de discussie over gezonde voeding–bij de mensen, die hierin hevig geïnteresseerd zijn–zich toe te spitsen op WAT voor voedsel mensen zouden moeten eten om het langst gezond te blijven met zo weinig mogelijk kwalen. En dan komt er iets interessants naar voren in de situatie in Cuba: de mensen daar voeden zich nu overwegend met witte rijst en bonen en olie. Heeft dat iets te maken met hun opvallende gezondheid? Witte rijst bevat geen gluten, iets waar de laatste jaren veel onderzoek naar wordt gedaan. Dit, omdat het vermoeden bestaat dat gluten min of meer ernstige gezondheid-problemen zouden kunnen veroorzaken, ook al is iemand niet meteen een coeliakie-patient. Ook breekt het inzicht zo langzamerhand door dat je vet in je dieet beter niet kunt beperken als je gezond wilt blijven. Dit, in tegenstelling tot wat hartspecialisten hun patiënten decennia lang hebben aangeraden.

Het is denk ik zeker de moeite waard om te kijken of de Cubanen mee willen werken aan een onderzoek naar Voeding en Gezondheid in een wereld waar hoe langer hoe meer mensen voortdurend zijn blootgesteld aan een overvloed aan bewerkte voedingsmiddelen, vol suiker, zout, vet en kunstmatige toevoegingen. Als zo’n onderzoek er komt moet het snel gebeuren. Ook in Cuba verandert een en ander, nu de bevolking de gelegenheid krijgt om hun eigen leven meer in eigen hand te nemen. Deze blog gaat in ieder geval naar de afdeling “Voeding en Gezondheid” in Wageningen!

Over Annemieke Akker

Als bioloog ben ik in 1988 buitengewoon geïnteresseerd geraakt in de werking van ons menselijk bewustzijn en verruiming daarvan, om als een zo compleet mogelijk mens te kunnen leven, in alle rust en innerlijke vrede. Als ik iets tegenkom wat (mij) helpt obstakels uit de weg te ruimen, fysiek, mentaal of emotioneel, dan deel ik dat heel graag met anderen. Ik hoop dat ook jij er iets aan hebt om verder te komen op je pad!
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s