De werkelijke kracht van het lachende gezicht

De werkelijke kracht van het lachende gezicht.

Uit: Wie je, in feite, werkelijk bent [in vertaling], pag. 194

Het boek vertalend, gaat het vandaag over communicatie. En in het bijzonder bij dit stuk zie ik steeds Mandela’s lieve, lachende gezichtje voor me, en dat van de Dalai Lama. Wat hier volgt is een beschrijving van wat er op het gebeid van communicatie vaak gebeurt en wat zo’n lachend gezicht teweeg kan brengen:

“Er kan geen communicatie zijn zonder luisteren, zonder ontvankelijkheid naar de ander. De meerderheid van communicatie die afgebroken wordt, ontstaat wanneer een van beide entiteiten teveel bezig is met het uitdrukken van zijn of haar eigen zienswijze en zich de noodzaak van ontvankelijk te zijn voor de zienswijze van de ander niet realiseert. Wanneer deze communicatie op dat cruciale punt wordt afgebroken kan de conversatie zich voortslepen in onenigheden, in argumenten of naar niveaus gaan van weigeren te luisteren wanneer iemand anders spreekt, en van iemands eigen argumenten in iemands geest samenvoegen om klaar te zijn dat argument naar voren te brengen wanneer dan ook de barrage van woorden ophoudt. Waar deze communicatie wordt uitgeprobeerd, dit soort oorlog van woorden, waar woorden worden afgeschoten als kogels, als bommen, met de intentie om door het harnas van de ander heen te dringen; waar dit gebeurt voelen entiteiten zich vaak gefrustreerd door de ander, voelen dat zij zelf wel willen communiceren maar de ander eenvoudig weigert aandacht te schenken aan hun eigen bepaalde zienswijze of daarnaar te luisteren, omdat de ander teveel bezig is met zijn of haar eigen belangen en weigert te luisteren.

Waar dit plaatsvindt kan de oorlog van woorden overgaan in fysieke pogingen om te communiceren en kan geweld opvlammen. Of kunnen de woorden, indien entiteiten de aard van het probleem herkennen, eenvoudig ophouden en naar een niveau verschuiven waar de andere entiteit voorzichtig wordt aangeraakt, goed aangekeken wordt en kan er een nieuw type communicatie op het fysieke niveau plaatsvinden.

Wanneer entiteiten zorgvuldig in de ogen van de vijand kijken met wie zij proberen te communiceren, zal dat de communicatie bevorderen. Het is moeilijk voor entiteiten om een positie van separatie te houden wanneer ze in de ogen van hun tegenstander kijken. Het is moeilijk voor entiteiten om een gevoel van separatie vast te houden wanneer ze in een lachend gezicht kijken. Sommige entiteiten, zich dit realiserend, kunnen de lach gebruiken; kunnen de ogen gebruiken om hun tegenstander te bedriegen, te ontwapenen: de lach is een van de meest potente wapens om te ontwapenen.

Er zijn sommige entiteiten wier lach verraderlijker wordt dan een geweer of een zweep. Want het bedrog dat komt middels de handeling van grijnzende tanden, ontwapent de vijand volledig en laat de entiteit zo kwetsbaar worden als een kuikentje, dat wordt opgegeten door een kat.

Dit Gewaarzijn suggereert niet dat Het entiteiten vraagt om lichtgelovig te zijn, naïef te zijn, maar om gewaar te zijn. Het vraagt entiteiten niet om zo zachtmoedig en passief te zijn dat zij worden verslonden en vertrapt door de wolven, de beesten en de wilde, woeste dieren, of dat nu in de wildernis is of in de steden. Het vraagt entiteiten niet om volledig ontwapend te zijn, maar vraagt entiteiten om gewaar te zijn van wat “is” en in staat te zijn om te gaan met wat er gebeurt middels niveaus van communicatie. Want waar entiteiten kunnen communiceren met het beest, met wat voor woeste kracht ze ook maar te maken hebben, kan de handeling van communicatie die kracht in vriendschap transformeren. De handeling van communicatie kan legers ontwapenen, kan de vijand in een vriend veranderen, in een relatie die dusdanig kan worden dat slagvelden terzijde geschoven worden en er op die plekken tuinen zullen bloeien.”

Copyright Engelse tekst 2008: Cosmic Awareness Communications   All rights reserved

Copyright Nederlandse vertaling 2013, Centrum voor Innerlijke Vrede, alle rechten voorbehouden

Over Annemieke Akker

Als bioloog ben ik in 1988 buitengewoon geïnteresseerd geraakt in de werking van ons menselijk bewustzijn en verruiming daarvan, om als een zo compleet mogelijk mens te kunnen leven, in alle rust en innerlijke vrede. Als ik iets tegenkom wat (mij) helpt obstakels uit de weg te ruimen, fysiek, mentaal of emotioneel, dan deel ik dat heel graag met anderen. Ik hoop dat ook jij er iets aan hebt om verder te komen op je pad!
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s