Dorstlessend tussendoortje

Ayran – Laban – Airag – …

Ayran is een zoute yoghurtdrank die overal in het Midden-Oosten en Centraal-Azie, alsmede de landen in Europa die ooit onder Turks bewind zijn geweest, wordt gedronken. Behalve zout kunnen er ook kruiden aan worden toegevoegd, en/of knoflook. Het is o.a. te koop in Turkse winkels, maar is inmiddels zo geliefd dat zelfs McDonalds het heeft.

Het is veel lekkerder en heel gemakkelijk om het zelf te maken en als je hierbij Kristalzout uit de Himalaya gebruikt, heb je met je glas Ayran de mineralen die door transpiratie verloren zijn gegaan meteen weer binnen.

Ayran is heerlijk verkoelend bij warm weer, kramp en vermoeidheid. Als je last hebt van kramp en/of vermoeidheid kun het Kristalzout uit de Himalaya ook zo, zonder Ayran gebruiken.

Hier twee recepten:

Men neme 1/2 liter volle yoghurt en 1 liter koud water en voegt daar ongeveer 2 theelepels Kristalzout uit de Himalaya aan toe, of 4 eetlepels “sole” (of naar smaak). Je kunt met 1/2 theelepel beginnen, roeren en naar smaak steeds meer toevoegen. Als je een dikkere Ayran wilt neem je een dikke yoghurt, je kunt ook minder water toevoegen.  Schuimig opkloppen, koud serveren, desnoods met wat ijsklontjes.

Ayran met kruiden en knoflook

  • liter yoghurt (hoe dikker hoe beter)
  • een paar ijsklontjes
  • een ruime snuf kristalzout – wij gebruiken hier voor deze hoeveelheid 8 gram, je kunt ook met weinig beginnen en kristalzout toe blijven voegen tot je het lekker vindt.
  • verse, schoongemaakte teen knoflook (naar keuze)
  • wat fijngehakte munt (naar keuze)
  • een liter water

Alles in de blender malen tot alles goed gemengd en schuimig is, koud serveren.

Laat het je smaken!

Over Annemieke Akker

As of 1988 I have been working with people who truly wish to be WHOLE/HEALED and wish to start living from their Essence. And in life encounter things that help to make a leap in consciousness or are wholesome for body and mind. The information I find most interesting and the stories that I want to share, are published on this blog.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s