Seitan – verrukkelijk eiwit, lekkerder dan vlees

In het kader van duurzaamheid en oplossingen voor het wereldvoedselprobleem staat bij mij seitan op nummer 1. Bij deze het lang geleden aan een aantal mensen beloofde recept en een aantal gerechten. Eet smakelijk!

Seitan – verrukkelijk eiwit, lekkerder dan vlees

Seitan is een zeer eiwitrijk, op vlees gelijkend product, dat wordt gemaakt van de gluten uit tarwemeel. Het is bijzonder simpel zelf te maken; we hebben niets anders nodig dan tarwemeel, water, een paar kommen en schalen en onze handen. Het maken van seitan is een eenvoudig, natuurlijk procédé dat in het Verre-Oosten al eeuwenlang wordt toegepast om plantaardig ‘vlees’ te maken. Seitan is te koop in natuurvoedingzaken, maar zelf maken is gemakkelijk, zeer goedkoop en erg lekker. In ons gezin vindt iedereen het lekkerder dan gehakt. We eten geen “vleesvervangers” uit de supermarkt omdat we die niet lekker vinden.

Basisrecept voor de bereiding van de gluten:

Ingrediënten: 1 kilo  gebuild tarwemeel voor ongeveer 400 g gluten

Voorbereiding: Zeef het meel eerst, zodat de zemelen eruit zijn. Maak dan in een grote kom een deeg van het meel met zoveel water dat het deeg van de handen loslaat; het moet als een oorlelletje aanvoelen. Kneed het tot het en elastische bal wordt, 10 tot 15 minuten; of in de keukenmachine op een veel snellere manier.

Zet het dan onder water en laat het minstens 10 minuten rusten; neem het uit het water en verdeel het in 4 hanteerbare stukken. Neem een stuk deeg en kneed het in het weekwater tot dat melkachtig is geworden: het is het zetmeel dat in het water oplost. Het deeg begint eerst uit elkaar te vallen, de gluten komen vrij: dat zijn de elastische, witte, draadachtige deeltjes die er in zitten, nu nog gemengd met zemelen (als je het meel niet eerst hebt gezeefd) en zetmeel.

We moeten nu de zemelen en de rest van het zetmeel wegwassen en de gluten tot een bal vormen. Dat gaat het beste door het deeg in een kom onder water te kneden tot het water melkachtig is geworden door het zetmeel. Gooi dit water door een zeef weg om alle gluten op te vangen en ververs het water telkens wanneer het met zetmeel verzadigd is. Het deeg begint dan langzamerhand elastisch en weer kneedbaar te worden.

Herhaal dit proces met alle stukken deeg net zolang tot je een elastische bal glutendeeg overhoudt (spoel de zemelen als die er nog in zitten als je het meel niet aan het begin hebt gezeefd uit door de bal onder de lopende kraan voortdurend te kneden). Vorm dan van de gluten een broodje waarvan je plakjes van circa 1 cm dik afsnijdt.

Dompel deze plakken in kokend water en laat ze koken tot ze boven komen. Spoel ze grondig af met koud water. Nu zijn ze klaar voor verder verwerking.

Recepten

SEITAN I***:
3 koppen gluten (hierboven klaargemaakt)
10 cm kombu* (zeewier)
1 eetlepel fijngehakte verse gember
1/4 a1/2 kop shoyu* of tamari* (Japanse sojasaus)

Doe alles in een pan en voeg zoveel water bij dat het geheel vrijwel onder staat. Laat 1 a 2 uur koken. Wil je de seitan langer bewaren neem dan meer Japanse sojasaus en laat het vocht helemaal inkoken.

*Japans product, verkrijgbaar in natuurvoedingwinkels

SEITAN II***:
3 koppen gluten in plakken van 1 cm
frituurolie
10 cm kombu* en 1 eetlepel fijngehakte verse gember;
1/4 a 1/2 kop shoyu* of tamari*

Droog de stukken gluten goed af met een doek. Frituur ze in hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en kook ze dan als in het vorige recept. Gebruik wat meer shoyu* of tamari* om een evenwicht met de olie te vormen.

VARIATIE:
gebruik verse of gedroogde tuinkruiden, ui, knoflook enz. naar smaak om de bouillon mee te kruiden.

*Japans product, verkrijgbaar in natuurvoedingwinkels

SEITANBROODJES (recept van Smulweb, enigzins aangepast)

VEEL lekkerder dan saucijzenbroodjes!

Ingrediënten voor 10 personen
– 10 plakjes roomboter bladerdeeg
– 250 gram seitan, uitgelekt
– 1 ui
– olijfolie
– 3 boterhammen (volkoren), korstjes er af gesneden
– 1 theelepel gehaktkruiden
– shoyu* of tamari*
– tabasco
– nootmuskaat
– peper, himalayazout**, knoflookpoeder
– 1 ei, losgeklopt
– 3 eetlepels sesamzaad

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden
Ontdooi de bladerdeegplakjes.-Snij de boterhammen in kleine blokjes en laat dit weken in wat water.
Giet de seitan af en maal het fijn in de keukenmachine.
Snij de ui fijn en bak het in wat olijfolie goudbruin. Voeg de gemalen seitan toe en bak dit even mee.
Knijp het water uit de stukjes brood en vermeng het brood met de seitan.
Breng het seitanmengsel op smaak met gehaktkruiden, een beetje shoyu* of tamari*, een paar druppels tabasco, peper, himalayazout**, nootmuskaat en wat knoflookpoeder.
Verdeel het seitanmengsel in 10 porties.

Bereidingswijze
– Leg de bladerdeegplakjes uit op het aanrecht.
– Bestrijk de bovenrand van de plakjes met wat losgeklopt ei.
– Leg in het midden van elk bladerdeegplakje over de hele breedte heen een portie van het seitanmengsel. Laat de onderrand van het bladerdeeg vrij.
– Rol vanuit de onderrand het bladerdeegplakje om het seitanmengsel heen naar de met ei bestreken bovenrand.
– Leg de rolletjes met de naad naar beneden op de bakplaat van de oven. (De zijkanten van het seitanbroodje blijven open)
– Bestrijk de seitanbroodjes met losgeklopt ei en bestrooi ze met het sesamzaad.
– Bak de seitanbroodjes in ongeveer 25 minuten goudbruin in de oven.

Serveertips
– Lekker met een soepje als eenvoudige maaltijd.

Je kunt de seitanrolletjes ook in vieren snijden voordat ze in de oven gaan. In dit geval heb je 40 vegetarische borrelhapjes.

** Kristalzout uit de Himalaya van het Centrum voor Innerlijke Vrede

SEITANBALLETJES (zelfde recept kan worden gebruikt voor SEITANBURGERS, maar die bak je in plaats van te frituren)***

200 g seitan of 1,5 kop gemalen seitan
0,5 kop zeer fijn gesneden ui
0,5 kop fijngehakte peterselie
1,5 kop fijne havervlokken
Olie om te frituren

Maal seitan fijn tot ‘gehakt’. Meng alle ingrediënten en laat 20 minuten rusten. Vorm er dan balletjes van, druk ze stevig aan.
Frituur ze in hete olie tot goudbruin met een knappend korstje. Serveer met geraspte rammenas of daikon (lange, witte wortel met radijsachtige smaak, verkrijgbaar in de natuurvoedingszaak en soms op de markt), of wat ingemaakte mierikswortel (potje uit de supermarkt) en enkele druppels shoyu* of tamari*.

Variatie: Voeg 2 eetlepels fijngewreven geroosterde zonnebloempitten aan de ingrediënten toe.

***Recept is van Nora Goud, wier receptenboek “Koken voor je Leven” helaas niet meer verkrijgbaar is, en waarvan een herdruk zeer gewaardeerd zou worden.

Over Annemieke Akker

As of 1988 I have been working with people who truly wish to be WHOLE/HEALED and wish to start living from their Essence. And in life encounter things that help to make a leap in consciousness or are wholesome for body and mind. The information I find most interesting and the stories that I want to share, are published on this blog.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s